Biała kawa – wszystko o bialej kawie

Biała kawa – wszystko o bialej kawie

Biała kawa nie różni się zbytnio od czarnej kawy. Jedyna różnica między nimi polega na sposobie smażenia. Niedopalone ziarna kawy nazywane są „białą kawą”, ponieważ mają białawy kolor.

Jednak biała kawa tak naprawdę nie jest biała. Biel właściwie nie opisuje koloru kawy. Mniej palona kawa ziarnista będzie miała kolor jasnobeżowy, dzięki czemu kawa nie będzie biała. Z tego co wiemy, biała kawa palona jest bardzo lekko, w temperaturze około 162 stopni C, a nie 230-250 stopni, jak palona jest klasyczna kawa.

Biała kawa zachowuje naturalne smaki oryginalnych ziaren kawy. Jeśli kochasz lekko paloną kawę, może się okazać, że ten rodzaj kawy, biała kawa, przypadnie Ci do gustu.

Możliwe, że kiedy poprosisz o białą kawę, faktycznie otrzymasz płaską białą lub filiżankę kawy ze śmietanką lub mlekiem. Jednak to normalne, że kiedy chcesz wypić białą kawę, dostajesz filiżankę kawy zrobioną z lekko palonych ziaren.

Pochodzenie białej kawy

Pojęcie białej kawy wywodzi się ze starej tradycji w Jemenie. Różne rodzaje białej kawy odkryto również w Malezji, Indonezji i Libanie. W Jemenie białą kawę tradycyjnie podawano z hawajami. Hawaij, co po arabsku oznacza „mieszankę”, to mieszanka przypraw stosowana zarówno w zupach i zupach, jak i w deserach i napojach, w tym kawie.

Ten tradycyjny składnik był przekazywany z pokolenia na pokolenie i odgrywa ważną rolę w tworzeniu idealnej filiżanki kawy. Dodany do białej kawy nadaje jej orzechowo-kardamonowo-imbirowy smak.

Biała kawa zmieszana z hawajską ma ciekawe właściwości zdrowotne.

Biała kawa – korzyści

Ponieważ biała kawa jest palona lżej, może mieć więcej korzyści zdrowotnych niż kawa mocno palona. Im dłużej ziarna kawy są palone, tym „palnikiem” są naturalne przeciwutleniacze i kwasy zawarte w kawie. Dlatego lekko palone ziarna kawy mają więcej przeciwutleniaczy i składników odżywczych niż mocno palone ziarna kawy.

Kiedy palimy kawę, wystawiamy ją na działanie powietrza i im więcej palimy, tym bardziej się utlenia. Lżej palona kawa ma wyższą zawartość kwasu chlorogenowego. Kwas chlorogenowy chroni komórki przed utlenianiem i stanami zapalnymi, pomaga regulować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko cukrzycy.

Dodając do kawy pikantny smak kardamonu i imbiru, pomagasz złagodzić problemy trawienne. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny, biała kawa zapobiega zawrotom głowy i pomaga poprawić koncentrację.

Jak smakuje biała kawa?

Biała kawa ma lekki orzechowy smak. Ponieważ nie jest mocno palona, ​​nie będzie miała tego samego gorzkiego smaku, co czarna kawa. Biała kawa ma zwykle bardziej orzechowy smak niż zwykła kawa. Ma również konsystencję przypominającą herbatę.

Im intensywniej palona jest kawa, tym bardziej traci się pierwotny smak ziaren kawy. Decydując się na picie przepalonej kawy z jaśniej palonych ziaren, uzyskasz kawę o mocniejszym smaku.

Jestem wielkim fanem kawy smakowej i nie mogę się doczekać picia kawy każdego ranka. Myślę, że pokusiłabym się o dodanie białej kawy nawet do smoothie, tylko po to, żeby uzyskać kawowy smak.

Czy kawa biała zawiera więcej kofeiny niż kawa czarna?

Istnieje mit, że kawa biała zawiera o 50-70% więcej kofeiny niż kawa czarna, intensywniej palona. Rzeczywiście, podczas palenia kawa traci część kofeiny, ale nie traci nawet 70%.

Biała kawa zawiera około 5,4% więcej kofeiny niż zwykła kawa, jednak niektórzy twierdzą, że ledwo potrafią odróżnić zawartość kofeiny w białej kawie od zawartości kofeiny w czarnej kawie.

W ostatnim czasie biała kawa wzbudziła zainteresowanie wielu miłośników kawy. Ten tradycyjny jemeński napój istnieje od wieków i najwyraźniej nadal jest spożywany, więc równie dobrze można go spróbować.

Jak przygotowywana jest biała kawa?

Ten napój na bazie kawy jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Aby cieszyć się zachwycającym smakiem białej kawy, należy używać ziaren kawy prażonej w bardzo niskich temperaturach. Ponieważ białe ziarna kawy są bardzo twarde i gęste, można ich używać tylko w wydajnych ekspresach do kawy, takich jak aeropress, moka i ekspresy .

Najpierw musisz zmielić białe ziarna kawy i dodać je do gorącej wody. Na jedną łyżkę świeżo zmielonej kawy potrzeba 175-230 ml wody. Po około 5-7 minutach kawa jest gotowa, ale należy ją odstawić na kolejne 1-2 minuty, po czym można ją spożyć.

Biała kawa – skutki uboczne

Chociaż biała kawa ma wiele zalet zdrowotnych, spożywana w nadmiarze może być szkodliwa. Oto główne skutki uboczne białej kawy:

  • Podnosi ciśnienie krwi, gdy jest spożywany w nadmiarze.
  • Zaleca się spożywanie nie więcej niż 400 ml białej kawy. Jeśli ta ilość zostanie przekroczona, mogą wystąpić bóle głowy.
  • Biała kawa może powodować poważne komplikacje u pacjentów z refluksem żołądkowo-przełykowym.
  • Picie białej kawy zmienia skład krwi i tempo metabolizmu, powodując w niektórych przypadkach kołatanie serca.
  • Kobiety w ciąży powinny unikać białej kawy, ponieważ napój ten może wpływać na wzrost płodu, a nawet prowadzić do poronienia.

Ile jest rodzajów białej kawy?

Niektórzy uważają, że każdy napój zawierający kofeinę zawierający mleko można uznać za białą kawę. Ale teraz wiemy, że tylko kawa zrobiona z lekko palonych ziaren kawy jest kawą białą.

Oto główne rodzaje znanej kawy to nazwy białej kawy:

  • Malezyjska biała kawa – na bazie mleka skondensowanego i margaryny z oleju palmowego
  • Indonezyjska biała kawa – wytwarzana z lekko palonych ziaren kawy.
  • Płaska biała kawa – zrobiona z espresso i mlecznej pianki.
  • Kawa biała – produkowana z bardzo lekko palonych ziaren kawy.

Czy powinieneś spróbować białej kawy?

To świetne pytanie. Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, powinieneś spróbować prawie każdego rodzaju kawy. Trzeba jednak pamiętać, że smak białej kawy różni się od smaku kawy klasycznej.

Jeśli szukasz napoju z kofeiną o orzechowym smaku, możesz spróbować białej kawy.